Click Muypil Protection

Perine Estetiği

Perine Bölgesi Estetiği Nedir?

Perine; vajina ile anüs (makad) arasında kalan genital bölgenin ismidir. Genellikle doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi, estetik olarak daha düzgün bir hale getirilmesi ‘perineoplasti’ yani ‘perine bölgesi estetiği’ olarak bilinmektedir. Ancak doğum yapmamışlara da ‘perine’ adı verilen vajina ile anüs arasında katlantılar, cilt fazlalık ve kırışıklıkları nedeniyle perineoplasti (perine bölgesi estetiği) yapılabilmektedir.

Perineye Doğum Kesileri Neden Yapılır?

Normal doğum sırasında bebeğin başının rahat çıkması ve düzensiz yırtıkların oluşmasının engellenmesi amaçları ile ‘perine’ adı verilen vajina ile makad arasındaki yerin sağ tarafına makasla bir kesi yapılmaktadır. Doğumu kolaylaştırmak için yapılan bu sağ perine kesisine ‘epizyo kesisi’ , ‘epizyotomi kesisi’ veya ‘doğum kesisi’ adları verilmektedir. Normal doğum sonrası iyi iyileşmeyen veya daha sonra enfeksiyon kaparak açılan epizyotomi izleri hem psikolojik hem de fiziksel yönden kadınlarda pek çok rahatsızlıklara yol açabilir.
Normal doğumdan kalan dikiş izlerinin genital estetik düzeltilmesi, vajina ile makad arası cilt katlantılarının temizlenmesi ve estetik olarak bu genital bölgenin hoş bir görünüm kazandırılması ameliyatına ‘Perineoplasti’ (Perine estetiği) adı verilmektedir.
Perineoplasti – Perine estetiği en sıklıkla vajina daraltma ameliyatları ile birlikte, eş zamanlı olarak yapılmaktadır. Hatta bazı durumlarda labioplasti ve klitoris estetiği ameliyatları ile de birlikte uygulanabilmektedir.

Doğum Dikiş İzleri Neden Kötü İyileşir?

Bebeğin çıkmasından hemen önce yapılan epizyo kesisinin doğumdan sonra iyi bir şekilde onarılması gerekmektedir. Aksi takdirde doğum sonrası dönemlerde bu bölgede yara iyileşmesinin kötü bir şekilde gerçekleşmesi sonucunda nedbe (skar) dokusu kalabilmektedir.
Özellikle evde yapılan doğumlar da sık ortaya çıkmaktadır. Ayrıca doğum sonrası dikişlerin iltihap kaparak açılması, bebeğin vajinal kanaldan çıkarken yırtarak çıkması perine bölgesine hasar vermektedir. Özellikle zor doğumlarda (bebeğin normalden iri olması, bebeğin baş çapının normalden geniş olması, vajina girişinin dar olması, çatı darlığı) doğum yırtıkları oldukça fazla olmaktadır.

Perine bölgesi estetiği nasıl yapılır?

Perine bölgesinin anatomik olarak düzeltilmesi, varsa doğum dikiş izlerinin temizlenmesi, vajina ile anüs arası cilt katlantılarının (doku fazlalıklarının) alınması ‘perine estetiği’ (Perineoplasti) kapsamındadır. Bu tür operasyonlar kozmetik ve işlevsel amaçlarla yapılmaktadır. Kozmetik yönden genital bölgenin estetik açıdan daha iyi görünmesi sağlanırken işlevsel yönden de seksüel ilişki sırasında ağrı, acı gibi sorunların giderilmesinde fayda sağlamaktadır.

Doğum dikiş izlerinin giderilmesi nasıl yapılır?

Doğum dikiş izleri dikiş Doğumdan kalan dikiş izleri ‘epizyo skarları’ ismi ile anılmaktadır. Bazen buradaki dikiş izleri kabarık, bazen de çöküntü halde olabilir. Kötü iyileşmiş bu izlerin çıkartılmasına da epizyo skarektomi adı verilir. Epizyo skarektomi operasyonu genel olarak lokal anestezi altında (bölgesel uyuşturma ile) yapılmakta ve 30 dakika kadar sürmektedir.
Normal doğum yapmamışlarda perine bölgesinde cilt katlantıları fazla ise yapılan perine estetiği ameliyatları da ortalama 30 ile 45 dakika arasında sürmektedir. Operasyon sorası ağrı ve kanama yok denecek kadar azdır.
İşlemi yaptıran hastalar 3 günde işlerinin başına dönebilirler. Genelde 1.5 ay sonrasında cinsel ilişki serbest hale gelmektedir.

Perineoplasti Başka Hangi Koşulları Tedavi Eder?
  • Vajinal kaşıntı
  • Vajinal gevşeklik: (Cinsel hissin azalmasına neden olabilecek vajinal açıklığın gevşekliği)
  • Vajinismus: (ilişki girişimi sırasında vajinanın istemsiz kasılmaları)
  • Vulvar vestibulit: (penis veya tampon girişi sırasında şiddetli ağrı)
  • Genital siğiller
  • İnkontinans: (istem dışı idrar kaçırma)
  • İntraoital vajinal stenoz: (genellikle kanser tedavisinin neden olduğu vajinada daralma)
  • Disparoni: (küçük bir vajinal açıklığa bağlı ilişki sırasında ağrı)
  • Sistosel: (mesanenin vajinaya doğru çıkması)
  • Rektosel: (rektumun bağırsağa çıkması)
  • Estetik iyileştirme: (bölgeye daha çekici bir görsel görünüm kazandırmak için gevşek veya sarkık doku, çıkıntıların sıkılaştırılması).
Perineoplasti Sonrası İyileşme Dönemi

Hastalar altı hafta boyunca seks yapmaktan kaçınmalıdır. Bisiklete binme, ata binme, ağır kaldırma veya esneme gibi yorucu aktivitelerden de bu süre zarfında kaçınılması önerilir. Tampon kullanılmamalıdır. Çoğu hasta birkaç gün sonra işe dönebilmelidir.
Ağrı ve rahatsızlık genellikle minimal ila orta düzeydedir ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar veya doktor tarafından verilen bir reçeteli ilaç ile tedavi edilebilir. Küçük kanama ve az miktarda akıntı olması normaldir.
Anestezinin bir sonucu olarak bir veya iki gün bir miktar baş dönmesi veya mide bulantısı olabilir, ancak bu kırk sekiz saat sonra kaybolur.
Kesi bölgesi temiz ve kuru tutulmalıdır. Dikişler yaklaşık iki hafta içinde kendiliğinden çözülecektir. Kabızlığı önlemek için bu süre zarfında bol su içmek ve lif alımını artırmak önemlidir.




Perine Estetiği Tedavileri ve Perine Estetiği Fiyatı Hakkında
Daha Fazla Bilgi için İletişim Numaramızdan Bizi Arayabilir,
Whatsapp Numaramız ile Sorularınızı Sorabilirsiniz.


Diğer Tedaviler